nocy. No cóż, co kraj, to obyczaj. Nawiasem mówiąc, Włochy warto odwiedzić nie tylko ze względu na doskonałą kawę, bo to nader fascynujący kraj, który przyciąga od zawsze do siebie rzesze turystów pięknymi krajobrazami, wspaniałymi zabytkami, dobrym jedzeniem, doskonałym winem i oczywiście gościnnością. Może warto byłoby nadchodzące wakacje spędzić właśnie na Półwyspie Apenińskim? Czemu nie? Można wsiąść w samochód i tam po prostu pojechać. Nie jest znów tak daleko, a i ceny w Italii nie należą do najwyższych.
Wróćmy jednak do zasadniczego tematu niniejszego artykułu, bo wszak mamy omówić ekspresy do kawy. Otóż, jedni wybierają przelewowe, a inni z kolei stawiają na ekspresy ciśnieniowe. Jest też grupa kawoszy, którzy uznają, że kawa najlepiej smakuje z klasycznej kafeterki. Każdy z nas tak naprawdę ma swoje przyzwyczajenia i preferencje i stąd różne wybory różnych osób.
chcąc napić się espresso wystarczy że
Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.
W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.
Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.
Dodaje on energii pobudza energetyzujeMiłośnicy kawy Miłośników kawy nie brakuje ludzie
Od tego jak się zacznie dzień, zależy cały jego przebieg. Wiele osób nie wyobraża sobie poranku, bez porannej kawy. Najważniejsze by kawa ta była wyjątkowa, pełna aromatu i smaku. Wcale po taką kawę nie trzeba biec do kawiarni, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni ekspres do kawy i robić ją codziennie rano w swojej kuchni.
Jaki ekspres wybrać?
Na rynku jest wiele rodzajów ekspresów do kawy, może się więc pojawić problem przy zakupie, jeśli nie wie się, który z nich spełni nasze oczekiwania. Przede wszystkim do wyboru są tradycyjne ekspresy do kawy albo ekspresy ciśnieniowe. Te drugie to produkty z wyższej półki.
Ekspres ciśnieniowy ma wiele zalet ale najważniejsza to taka, że można w nim przyrządzić naprawdę przepyszną kawę. Można w nim przyrządzić nie tylko tradycyjną kawę, ale też wiele jej różnych form. Wiele osób decyduje się na taki ekspres ze względu na możliwość przygotowania w nim Latte, Capuccino, espresso.
Kawa włoska jest jedyna i niepowtarzalna w smaku, przygotowana w takim ekspresie ciśnieniowym, będzie jeszcze lepiej smakować. W tego typu ekspresie, można dodatkowo spieniać mleko, dzięki czemu kawę można podać w wyjątkowy sposób.
Miłośnicy kawy
Miłośników kawy nie brakuje, ludzie uwielbiają ten gorący, czarny napój. Dodaje on energii, pobudza, energetyzuje. Dzięki kawie można z zapałem zacząć nowy dzień i spędzić go bardzo intensywnie. Nie ma żadnych ograniczeń w spożywaniu kawy, można pić nawet kilka filiżanek kawy dziennie. Kawa ma też wiele właściwości zdrowotnych.
Kawa kawie nie równa
Któż z nas nie lubi rozkoszować się filiżanką ciepłej kawy? Niektórzy sięgają po nią zaraz po przebudzeniu, inni od razu po wejściu do pracy. Kawa umila nam także spotkania rodzinne i towarzyskie nadając im przyjemny klimat.
Kawa jest podstawa kultury Włoch. Kawa włoska już od XVI wieku była eksportowana na Wschód. Aktualnie jest popularna na całym świecie.
Ale jaką kawę pić? To nie jest bez znaczenia. Obecnie mamy dostęp do różnych rodzajów kaw oraz różnych metod ich przyrządzania. Dodatki do kaw też często są przez nas wybierane jako podkreślenie smaku lub nadanie zupełnie innego smaku kawie.
Włosi mają swoje rytuały dotyczące picia kawy, piją odpowiednie rodzaje kawy o właściwych porach dnia. Mleczne kawy takie jak cappuccino, są pijane przez Włochów jako dodatek do śniadania a w ciągu dnia Włoch wybrałby espresso.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze włoskiej kawy? Z całą pewnością na głębie koloru, datę wypalenia ziarna, aromat - delikatny, przyjemny a nie cierpki.
Wybór kawy to przede wszystkim kwestia gustu i smaku. Jedni lubią zaparzać tak zwaną czarnuszkę, inni preferują kawy rozpuszczalne, wielu stosuje do kawy mleko, śmietankę i słodziki. Na rynku dostępne są też sprzęty do zaparzania kawy które w połączeniu z najnowocześniejszymi technologiami pozwolą wydobyć z kawy to co najlepsze - smak i aromat.
Ekspresy do kawy to bardzo modny sprzęt. Jego wielorakość też jest rozmaita, są ekspresy automatyczne i półautomatyczne, na tabletki, na saszetki, na kapsułki...We włoskich domach funkcjonuje również kawa robiona w kawiarce.
Ekspresy do kawy, kawiarki to narzędzia które pozwolą nam bawić się przyrządzaniem kawy i odkrywać nowe smaki.
KawaPrzeważnie jednak pojawia się tylko jedna
Jesteś pewnie ciekaw drogi czytelniku, o czym myśli przeciętny człowiek, kiedy wstanie rano. To też w zależności od porannych upodobań. Przeważnie jednak pojawia się tylko jedna myśl. Napić się dobrej kawy. No tak. Co zrobimy, kiedy takowego towaru w domu nie mamy, a do sklepu nie ma zbytnio czasu, aby się wybrać ponieważ musimy się pojawić w pracy? Nie ma innego wyjścia, jak tylko przecierpieć i dopiero na miejscu wykonywania swoich obowiązków zawodowych można zrealizować to pragnienie lub jeśli mamy odpowiednio silną wolę przecierpieć cały dzień i dopiero wtedy usiąść do degustacji. Niestety tak silnej woli nie mamy. Pewna grupka ludzi pracujących w jednej z firm utknęła na drodze pomiędzy miastami ponieważ mikrobus, którym podróżowali uległ awarii i nic nie wskazywało na to, aby została ona w porę usunięta. Naprawa tego samochodu trwała bardzo długo. Dlatego też gdy już przybyli na miejsce, jakie było zdziwienie szefa, gdy pierwsze co usłyszał podczas wejścia ekipy do zakładu pracy było gromkie zawołanie: "Kawa. Kawa. Kawa." Na korytarzu stały dwa potężne ekspresy do kawy. Szybko zapach tego aromatycznego napoju rozszedł się po firmie. Nagle jeden z pracowników stwierdził: "Szefie. Dziś mi nawet nie przeszkadza, że to jest kawa włoska. Jaka by nie była, to zawsze jednak kawa." Tak to się dzieje z typowymi kawożłopami. W sytuacji kryzysowej nie przeszkadza im to, że nie jest to ich ulubiony napój. Ważne jest poczucie nasycenia się jakimkolwiek już aromatem, byle byłoby to coś kawowego.